Mat Yo harap dapat ‘repeat’ dengan Vietnam

SINGAPURA 05 OCTOBER 2016. Pemain kebangsaan, Norshahrul Idlan Talaha ketika sesi latihan di Stadium Bishan, Singapura. NSTP/HAIRUL ANUAR RAHIM

PENYERANG Harimau Malaya Norshahrul Idlan Talaha tidak berpuas hati dengan kekalahan 0-2 kepada Vietnam semalam dan berharap dapat bertemu sekali lagi dalam kempen Piala AFF 2018.

Dalam aksi Kumpulan A di Stadium Nasional My Dinh itu, skuad kendalian Tan Cheng Hoe mendominasi permainan namun dikecewakan dengan serangan balas pantas pasukan tuan rumah.

Malaysia yang mengumpul enam mata selepas tiga perlawanan masih berpeluang untuk layak ke separuh akhir dengan syarat menewaskan Myanmar pada aksi terakhir kumpulan di Stadium Nasional Bukit Jalil 24 November depan.

Pergerakan Norshahrul, 32, dikawal ketat pemain tuan rumah dan dia berharap skuad Harimau Malaya masih dapat meloloskan diri ke pusingan seterusnya serta kemungkinan boleh bertemu Vietnam di final.

“Saya tengok perlawanan malam ini (semalam) kita bermain dengan bagus. Semua pemain memberikan 100 peratus komitmen. Cuma cara Vietnam bermain, mereka berjaya mencipta dua peluang dan menjaringkan dua gol.

“Mungkin selepas ini, saya sangat berharap saya mahu bertemu kembali dengan Vietnam, saya memang tidak berpuas hati dengan mereka.

“Kita cuba fokus satu demi satu perlawanan, kutip tiga mata dengan Myanmar dan Insya Allah jika kita masuk final bertemu semula dengan Vietnam, kita akan bermain lebih berhati-hati,” katanya ketika ditemui pemberita selepas perlawanan semalam.

Buat kali pertama Norshahrul atau turut dikenali sebagai Mat Yo gagal meledak gol selepas membantu pasukan menewaskan Kemboja 1-0 dan Laos 3-1.

Namun pemain Pahang yang membantu skuad negara menjulang trofi Piala AFF 2010 itu tetap yakin mampu mengatasi Myanmar pada perlawanan terakhir kumpulan.

“Saya optimis kita akan menang dengan Myanmar dengan cara kita bermain malam ini (semalam), ia berbeza dengan corak ketika bertemu Kemboja dan Laos.

“Kita sudah bermain bagus tetapi malangnya kita kalah tetapi berdasarkan prestasi sekarang, saya yakin kita boleh  menang,” kata Norshahrul.