Harimau Malaya gigit jari di Bukit Jalil

KUALA LUMPUR 01 DISEMBER 2018. Pemaian Malaysia, Shahrul Saad cuba dihalang pemain Thailand, Adisak Kraisorn pada perlawanan separuh akhir pertama Piala AFF Suzuki 2018 antara Malaysia menentang Thailand di Stadium Nasional Bukit Jalil. NSTP/ASYRAF HAMZAH

Malaysia yang juga juara 2010 seharusnya sudah di depan sekurang-kurangnya dengan dua gol menerusi percubaan dalam kotak penalti pemain sayap, Safawi Rasid pada minit kelima dan Mohamadou Sumareh (m-26) tapi tersasar.

Thailand yang dibimbing Milovan Rajevac memiliki peluang terbaik di minit ke-24 namun Nurul Sriyankem yang bijak melepasi perangkap ofsaid sekadar melihat bola sepakannya melepasi palang.

Tuah terus tidak memihak kepada pasukan negara apabila bola rembatan Norshahrul  Idlan Talaha dalam kotak penalti selepas melakukan hantaran satu dua dengan Zaquan Adha Abd Radzak sedikit melepasi palang di minit ke-66.

Situasi tampak semakin sukar buat anak buah Cheng Hoe apabila dua pemain, Sumareh dan pertahanan kanan Syazwan Andik terpaksa dikeluarkan akibat kecederaan ketika mereka buntu untuk mencipta gol.

Keputusan seri tanpa jaringan jelas melegakan skuad Gajah Perang yang tewas 2-3 pada pertemuan terakhir dengan Malaysia di Bukit Jalil pada final 2014 namun menjulang kejuaraan menerusi agregat 4-3.